Archief
Dennis van Schie

Dennis van Schie

'Glastuinbouw betaalt niet voor CO2-uitstoot met hulp overheid'

De Nederlandse glastuinbouw heeft zich met behulp van de overheid sinds 2012 onttrokken aan het Europese emissiehandelssysteem ETS, waarmee bedrijven betalen voor hun CO2-uitstoot. Bovendien is een speciale voor de hele tuinbouwsector in 2011 ingestelde CO2-heffing nooit geïnd. Dat schrijft de NRC vrijdag.

Het ETS regelt de handel in rechten om een bepaalde hoeveelheid broeikasgassen uit te stoten. Oorspronkelijk vielen daar ruim honderd Nederlandse tuinbouwbedrijven onder, maar daar zijn volgens de krant nog maar vijftien van over. Daardoor zouden er enkele tientallen miljoenen minder aan ETS-gelden zijn opgehaald.

De NRC schrijft dat veel glastuinbouwbedrijven de heffingen met hulp van de overheid hebben ontweken door twee maatregelen: het splitsen van hun bedrijf of het aanmerken van een deel van hun gasketels als 'reserve'. Daardoor werden hun installaties te klein om onder het ETS-systeem te vallen en hoefden ze de heffing niet te betalen.

De maatregelen zouden zijn uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van het ministerie, destijds Infrastructuur en Milieu. Of ze stroken met de Europese ETS-regels is niet duidelijk. Lidstaten mogen bedrijven uitzonderen van de Europese regels, als er een gelijkwaardig alternatief is. Dat leek er in Nederland te zijn.

In 2011 werd er namelijk een speciale CO2-heffing ingesteld voor de hele tuinbouwsector. Die geldt nog steeds voor zo'n 3500 tuinbouwbedrijven, maar volgens NRC blijkt nu dat die heffing nooit is geïnd. Het ministerie van Landbouw erkent dat het achterloopt met de uitvoering van het systeem, schrijft de krant.

Glastuinbouw Nederland heeft met verbazing kennis genomen van de berichtgeving. "De Nederlandse glastuinbouw is al jaren zeer actief bezig om de CO2-emissie terug te dringen en met succes", zo reageert voorzitter Sjaak van der Tak. "Bedrijven handelen volkomen legaal en conform gemaakte wet- en regelgeving uit 2012. Het artikel in NRC suggereert in deze vorm dat de glastuinbouw ondeugdelijk heeft gehandeld; het tegendeel is waar."

Categorieen:
Economie