Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

'Goude Leeuw' bijna terug in oude staat

Door: WOSRedactie

Gepubliceerd op: woensdag 21 augustus 2019 15:25

Foto: WOS Media


De restauratie van de 450 jaar oude gevelsteen met daarop een 'Goude Leeuw' uit Maassluis is bijna afgerond. Vanaf eind september hangt de steen aan de gevel van een hoekhuis op de Veerstraat.

Restaurateur Zoltan Varro uit Maassluis is inmiddels twee volle weken met de historische steen bezig. "Ik denk niet dat ik eerder met zulk oud materiaal heb gewerkt," vertelt hij. "Het is een fantastische uitdaging."

Bewaard
De Gouden Leeuw hing in 1614 aan de gevel van herberg 'De Goude Leeuw' aan de Noordvliet. Toen dat pand in de jaren '60 onder de slopershamer viel, zorgde Maassluizer Willem Molenaar (90) dat de prachtige gevelsteen niet voor altijd verloren ging. "Hij heeft hem al die tijd bewaard in zijn huis aan de Noordvliet," aldus Dick Buurman van de Historisch Verenging Maassluis. "Nu vond hij het tijd dat de steen weer een prominente plek kreeg en voor dat doel schonk hij de steen aan de Historische Vereniging Maassluis."

Onder handen
Varro heeft de 'Goude Leeuw' de afgelopen weken al flink onder handen genomen. "De steen is helemaal uit elkaar gehaald, en alle oude verf, lijm en andere oneffenheden zijn eraf gehaald. De steen rondom moet nog in een mooie blauwe kleur worden geschilderd en de leeuw krijgt een gouden primer. De lijst wordt pas geplaatst op het moment dat de steen aan de gevel hangt."

Op 28 september wordt de 'Goude Leeuw' officieel onthuld.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Cultuurweb
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS