Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

'Huisvest arbeidsmigrant in tuinbouwgebied of dorpskern'

Door: Bas Booister

Gepubliceerd op: woensdag 14 juni 2017 22:55

Foto: Dennis van Schie 6


Als het aan een aanzienlijk deel van de Westlandse gemeenteraad ligt moet de 'vloed' aan nieuwe arbeidsmigranten worden gehuisvest in semi-permanente woningen op ongebruikte stukken land in tuinbouwgebied. Dat bleek woensdagavond tijdens een raads-infomatieavond over dit onderwerp. Alleen de grootste raadsfractie, het CDA, is daar fel op tegen: "We hebben die grond hard genoeg nodig voor de herstructurering van de tuinbouw."

De christelijke partij wil graag dat er geen overhaaste beslissingen genomen worden: "Snelheid, maar ook zorgvuldigheid is geboden." De partij denkt dat er nog genoeg gronden met een woonbestemming binnen de gemeentegrenzen te vinden zijn: "Laten we dat eerst eens uitzoeken", aldus een zichtbaar verontwaardigde Karin Zwinkels.

Ook het bouwen van 'units' binnen de bebouwde kom zien de meeste partijen wel zitten. Het gaat dan om tijdelijke woningen, zoals de studentencontainers in Amsterdam en Delft. Hierbij kan er dan gebruik worden gemaakt van de zogenoemde 'Magic Mix', waarbij er verschillende doelgroepen worden gehuisvest in het complex. Denk naast arbeidsmigranten dan aan studenten en alleenstaanden.

Verzorgingstehuizen
Als het aan de Westlandse Vereniging van Uitzendbureaus (WVU) ligt, worden lege zorgcomplexen ingezet voor het huisvesten van de arbeidsmigranten. Het is volgens hen de snelste manier om de lijst, van 2.500 gevraagde bedden, kleiner te krijgen. Ook tuinbouworganisatie LTO ziet dat zitten. De vraag is alleen welke, want er staan niet veel zorgcomplexen in Westland leeg. Wethouder Rijneveen stelt zelfs dat dit eigenlijk geen optie is.

Ook een voorstel van de LPF, waarbij gekeken wordt buiten de grenzen van de gemeente, zoals naar de Binckhorst in Den Haag of bedrijventerrein Plaspoelpolder kan niet op veel enthousiasme rekenen. Hoewel een medewerker van de provincie Zuid-Holland stelt dat Westland eens met Den Haag om tafel zou moeten gaan, helpt de wethouder de ambtenaar snel uit haar droom: "Den Haag moet zelf al 2.000 bedden realiseren. Die zitten niet te wachten op het huisvesten van arbeidsmigranten uit Westland."

Weerstand
Grote weerstand was er bij menige partij wanneer het over huisvesten van arbeidsmigranten bij tuinbouwbedrijven gaat. Vooral het CDA en D66 zien dit absoluut niet zitten. Ook LTO liet woensdagavond weten hier pertinent tegenstander van te zijn, omdat ook arbeidsmigranten goed moeten kunnen wonen. D66-raadslid Van Ooijen had zelfs de neiging om een dergelijke situatie 'mensonterend' te noemen.

Voorlopig is er alleen nog maar zicht op bijna 450 bedden in het nieuw te bouwen 'Polenhotel' bij Elsenbosch in Naaldwijk. Dit is wat de provincie Zuid-Holland betreft dan ook meteen de laatste keer dat er zulke grootschalige huisvesting buiten de dorpskern plaats vindt. Zuid-Holland geeft nog éénmaal toestemming voor een dergelijk project, onder de voorwaarde dat de gemeente aan de slag gaat met het vinden van de overige 2.000 bedden.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Banner Evides
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS