Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage uploaden op onze website. Wij zullen deze controleren en bij goedkeuring publiceren.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

'Midwinterhoorn klinkt te weinig in Westland'

Door: Dennis van Schie

Gepubliceerd op: dinsdag 12 december 2017 14:06

Foto: Joke Sepers op de Bloedberg


Nog nooit de midwinterhoorn horen schallen? Dan ben je niet de enige... Joke Sepers uit Monster wil dat het speciale instrument veel vaker in Westland klinkt. Met 18 jaar ervaring is ze een geoefend speler van het van oorsprong Twentse instrument.

Er ligt nog sneeuw als wij Joke dinsdag ontmoeten op de Bloedberg in Monster. Ze woont hier vijf minuten vandaan, maar heeft nog nooit op deze plek gespeeld. "Je staat hier heel hoog. Je kunt de zee zien, de duinen en je ziet Monster liggen", zegt Sepers. Maar waarom Joke hier wil afspreken? "Het geluid draagt hier heel ver".

Twente
Het dorp Maasland kent al langer een groep fanatieke midwinterhoornblazers, maar het aantal spelers in Westland is op een hand te tellen. En dat is niet zo gek, want de oorsprong van de traditie ligt in Twente. Ontstaan in de tijd dat er nog geen telefoons waren. "Als de boeren 's winters minder te doen hebben, gebruiken zij de midwinterhoorn om boodschappen over te brengen", weet Joke.

Vandaag de dag wordt de midwinterhoorn bespeeld tussen de eerste zondag van advent en Driekoningen (6 januari). In het oosten van het land zijn er elk jaar speciale wandeltochten waar op meerdere plekken blazers staan opgesteld. De blazers spelen om beurten, het is niet correct te blazen als een andere blazer speelt.

De Monsterse houdt van tradities. Joke is hoorniste in harmonie. De midwinterhoorn trekt haar. "Ik vind het gewoon leuk". Maar alleen spelen verveelt snel, dus zoekt ze een maatje om met twee of drie man midwinterhoorn te blazen. Wie enthousiast is geworden, kan mailen naar dennis@wos.nl. 


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
WOS Sport vacature
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS