Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

'Parkeren bij strand moet in herfst en winter gratis blijven'

Door: WOSRedactie

Gepubliceerd op: woensdag 26 juni 2019 22:12

Foto: WOS Media


De gemeenteraad van Westland wil in elk geval handhaven dat er in de herfst en winter niet hoeft te worden betaald voor het parkeren van auto's bij de strandslagen Beukel, Molenslag en Vlugtenburg. Dat hebben de fracties woensdagavond nadrukkelijk te kennen gegeven in een commissievergadering.

Tevens gaat men er vanuit, dat er 's avonds evenmin hoeft te worden betaald. Ook dit staat echter niet vermeld in het voorstel waarover de commissie zich boog. Mede hierom is woensdagavond afgesproken dat er niet in de eerstvolgende raadsvergadering maar in die van september een knoop wordt doorgehakt over de nieuwe betaald parkeren-regeling bij genoemde strandslagen.

'Niet realistisch'
In de tussentijd kan wethouder Pieter Varekamp dan ook een antwoord vinden op een dringende vraag van Remmert Keizer (GemeenteBelang Westland). Het kan er bij Keizer niet in, dat de gegeven prognose van de opbrengsten realistisch is. Daarom zullen er in de komende maanden, aan de hand van de inworpen in de betaalautomaten, tellingen worden verricht omtrent het feitelijke gebruik van de parkeerterreinen.

De gemeente heeft een extern bureau die berekeningen laten maken op grond van cijfers uit het verleden. Maar de veronderstelling is gerechtvaardigd dat die prognoses mede gebaseerd zijn op jaarrond betalen en geen tijdslimiet per dag. Bezoekers zijn nu gewend dat er 's avonds na 18.00 uur vrij kan worden geparkeerd en dat het in de maanden oktober tot en met maart doorlopend gratis is. Wat ook nog moet worden berekend, is het effect van de invoering van seizoenspassen. Hier werd om gevraagd door Peter Duijsens (Westland Verstandig) en de wethouder reageerde daar positief op.

Varekamp stelde dat de voorgestelde parkeertarieven gebaseerd zijn op de prijzen van buurgemeenten aan de Zuid-Hollandse kust. Volgens de huidige prognoses houdt de gemeente Westland er dan geld aan over. Maar het maken van winst is geen doelstelling, aldus Varekamp. Als het in elk geval maar kostendekkend is.

Tarieven
Parkeren bij de genoemde strandslagen gaat vanaf volgend jaar in het hoogseizoen (juni, juli en augustus) waarschijnlijk 6 of 8 euro per dag kosten. Dat is dan het maximumbedrag, want er gaat een vast uurtarief gelden, waarbij het eerste uur gratis is. Nu geldt een tarief van 4 euro, of je er nu kort of lang staat.

Bij het scenario van een dagtarief van 6 euro in het hoogseizoen (met 3 euro daarbuiten) houdt de gemeente - bij gemiddelde weersomstandigheden - er naar schatting circa 80.000 euro aan over. Bij een dagtarief van 8 euro in het hoogseizoen (met 4 euro daarbuiten) is dat op jaarbasis 180.000 euro.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
GJ
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS