Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

'Spektakel ontstaan uit wedstrijd paalzitten'

Door: Stefan van der Meer

Gepubliceerd op: maandag 22 juli 2019 19:00


Het Zomerspektakel Maasdijk is inmiddels niet meer weg te denken uit de feestwekenkalender in Westland. Maar hoe het feest is ontstaan, is niet bij iedereen bekend. Maasdijker Eeft van der Ende was op zaterdag 26 juli 1986 een van de grondleggers van het Spektakel.

Van der Ende raakt in 1976 op 11-jarige leeftijd zwaar onder de indruk van een paalzitwedstrijd die op dat moment door Sociëteit de Happy Valley wordt georganiseerd op parkeerterrein van de Vluchtheuvel aan de Willem de Zwijgerstraat. Behalve paalzitten is er ook een wedstrijd pannenkoeken eten. Maar die wedstrijden houden op te bestaan als tien jaar later de sociëteit de deuren moet sluiten.

De naam Happy Valley moet in ere worden gehouden, vinden Van der Ende en zijn vrienden. "Toen werd teruggedacht aan de paalzitwedstrijden. Dat wilden we opnieuw opzetten. Zo is het eigenlijk begonnen, eerst met een dag. In de latere Spektakel-jaren gingen we ook 's nachts door, omdat er één winnaar moest komen."

Paalzitten is daarmee jarenlang vaste prik op het feest. De fontein aan het Spektakelplein herinnert daaraan. Maar er waren nog meer bijzondere activiteiten. "De meest onmogelijke dingen werden gefabriceerd. Op een schoolplein is een gat gegraven en daar werd gefierljept."

Inmiddels is Van der Ende niet meer zo nauw betrokken bij het Spektakel. "We zijn blij dat we na twintig jaar het stokje hebben kunnen overdragen aan jongens die meer dan hun best doen en een fantastisch mooi resultaat neerzetten."

In een nieuwe zomerserie trekken wij vanaf deze week door de regio. Elke week in de zomervakantie heeft een eigen thema. Deze week zijn we bij het Zomerspektakel Maasdijk. Dinsdag aandacht voor de opbouw van het feest.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
GJ
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS