Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage uploaden op onze website. Wij zullen deze controleren en bij goedkeuring publiceren.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

'Zelfs zonder muziek al te hoge geluidsniveaus tijdens feestweken'

Door: WOSRedactie

Gepubliceerd op: woensdag 27 september 2017 06:48

Foto: Feestlocatie Oranjeplein De Lier


Dat er met betrekking tot de factor geluid op de Westlandse feestweken wat moet veranderen, staat als een paal boven water. Maar over de aard van de oplossing lopen de meningen, ook in de gemeentepolitiek, nogal uiteen. Dat bleek dinsdagavond in een commissievergadering van de gemeenteraad.

LPF-fractievoorzitter Dave van der Meer vindt dat de in Westland geldende geluidsnorm bij feesten (maximaal 80/85 DB) omhoog moet. Als een feest is afgelopen en de muziek staat al uit, zorgt het geroezemoes van de feestgangers al voor een meting van boven de 80 DB, zei hij. Anderen vinden het eerst verhogen van de geluidsnormen geen goed begin van een oplossing.

Definitie

Piet Voskamp, voorzitter van het Oranjecomité in De Lier, pleitte voor een goed beraad over de vraag wat nu onder een feestweek moet worden verstaan. Hij wilde over zo'n definitie graag in beraad gaan met organisatoren uit andere dorpskernen, maar "te veel onderlinge cultuurverschillen" zouden dat in de weg staan.

Dwangsommen
Aan zijn eigen Oranjecomité zijn tijdens de jongste feestweek in totaal voor 15.000 euro aan dwangsommen opgelegd in verband met overschrijding van de geluidsnormen. Het comité wordt, als aanvrager van de evenementenvergunning, eindverantwoordelijk gehouden. Dat de geluidsovertredingen grotendeels waren gepleegd op de feestlocatie aan het Oranjeplein, doet daar niets aan af.

Tijdens de feestweken dit jaar in 's-Gravenzande en in Naaldwijk zijn overigens in beide kernen op meerdere dagen te hoge geluidsniveaus gemeten. Op de vraag van PvdA-voorman Nico de Gier of ook daar dwangsommen zijn opgelegd, moest loco-burgemeester Theo Duijvestijn het antwoord schuldig blijven.

LPF-voorman Van der Meer merkte nog op, dat inwoners van de centra van dorpskernen de lusten en de lasten van dat wonen aldaar moeten accepteren. Dit vond wethouder Duijvestijn "wel erg gemakkelijk gesteld".

'Geen cultuurpolitiek'
Raadslid Ulbe Spaans stelde, dat geen enkele soort muziek moet worden uitgesloten tijdens de feestweken. "Wij moeten niet aan cultuurpolitiek doen", aldus de voorman van GroenLinks. "Want anders was er ook geen klassieke muziek geweest", zo blikte hij ver in de historie terug.

De feestweken worden in oktober op gemeentelijk niveau geëvalueerd.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
's-Heeren Loo
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS