Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

9.000 euro nodig voor vervanging uurwerk kerk 't Woudt

Door: Stefan van der Meer

Gepubliceerd op: dinsdag 1 oktober 2019 14:06

Foto: WOS


De stichting Vrienden van de Woudtse Kerk is een inzamelingsactie gestart om het veertig jaar oude uurwerk in deze protestantse kerk te vervangen. Als de elektrische klok kapot gaat, kan die niet meer worden gemaakt. Er zijn namelijk geen reserveonderdelen meer. En de kans dat de klok stopt is groot. Hij maakt namelijk een raar geluid.

Er is zo'n 9.000 euro nodig en daarvan is 1.500 euro inmiddels binnen. Van dat geld wordt niet alleen het elektrische kastje dat de klok aanstuurt vervangen, ook het klokkenspel dat de hele en halve uren aangeeft moet worden aangepakt. "De klok stamt uit 1519 en hangt in de kerk sinds 1590", weet Jitsko Vrieze van de stichting. "De hamer die op de klok slaat, is dringend aan een onderhoudsbeurt toe."

Uurwerk initiatief omwonende
Sinds 1500 kunnen mensen op de kerkklok in 't Woudt zien hoe laat het is. Het toenmalige uurwerk is meerdere malen hersteld, maar functioneerde in 1913 niet meer. Een buurtbewoonster wilde vanuit haar woning aan de Lindehoeve graag de tijd kunnen zien en schonk het kerkbestuur een nieuw uurwerk. Dat was een mechanisch exemplaar, dat dagelijks moest worden opgewonden. Dit was te veel werk voor de koster. In 1980 werd die klok vervangen door de elektrische klok.


Na de laatste reparatie bleek dat er geen nieuwe onderdelen te verkrijgen zijn. En dus is het uurwerk aan vervanging toe.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
TipTop
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS