Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Aantal weidevogels Midden-Delfland nagenoeg gelijk

Door: Stefan van der Meer

Gepubliceerd op: donderdag 28 november 2019 09:52

Foto: Een kievit - Foto Teun Veldman


Het aantal weidevogels in het Midden-Delflandgebied is het afgelopen jaar nagenoeg gelijk gebleven. Dat blijkt uit tellingen die zijn uitgevoerd door de Vogelwerkgroep Midden-Delfland. Dit succes is echter geen reden om stil te zitten.

Het aantal weidevogels, zoals de grutto, tureluur en kievit, neemt landelijk al jaren af. Ook in Midden-Delfland was er geruime tijd een dalende trend. Nieuwe inspanningen moeten dat tegengaan.

Zo is dit jaar onder andere een weidevogelkerngebied van 23 hectare geopend in de Commandeurspolder. Hier zijn de omstandigheden voor de vogels optimaal: de sloten zijn verbreed, zodat het rustgebied minder makkelijk te betreden is. Ook zijn bloemen- en kruidenstroken ingezaaid en is zogenoemd plasdras aangelegd (een waterlaagje op grasland). In dit gebied is het aantal weidevogels direct verdubbeld. Recreatiegebied het Kraaiennest wordt speciaal voor de grutto ingericht.

Bij verschillende boeren in het gebied wordt jaarlijks op 22 locaties plasdras toegepast. Hierbij worden de greppels met een pompje vol water gezet, zodat plaatselijk het gras wat minder groeit. Kruiden en bloemen krijgen daardoor ruimte. Op de bloemen komen insecten af die als voedsel dienen voor jonge gruttokuikens. Ook wordt er op bijna 600 hectare later gemaaid of beweid op een manier die goed uitpakt voor de weidevogels.

Voorzitter Aad Kleijweg van het Agrarisch Collectief Midden-Delfland realiseert zich dat er nog meer nodig is om het aantal weidevogels voor meerdere jaren in stand te houden. "Vooralsnog wijzen de tellingen van territoria en het broedsucces uit dat we in ons gebied weliswaar leuke lokale successen kennen, maar er geen sprake is van een florerende stand die duurzaam decennia vooruit kan. Voorlopig zijn extra inspanningen nodig om daar voor te zorgen."


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Greve banden algemeen
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS