Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Antwoord op oorzaak zuurfstofgebrek in Zuidvliet blijft uit

Door: Bas Booister

Gepubliceerd op: donderdag 14 december 2017 11:03

Foto: Tom van Bemmel


Er lijkt definitief geen antwoord te komen op de vraag wat nu het zuurstofgebrek en daardoor de vissterfte in de Zuidvliet in Maassluis begin oktober heeft veroorzaakt. Dat blijkt uit de beantwoording van vragen die de PvdA gesteld heeft aan het Maassluise college van burgemeester en wethouders.

"Het lijkt een samenloop van omstandigheden te zijn. Omdat watermonsters op kweek gezet moesten worden, kwamen de resultaten over waterkwaliteit pas later beschikbaar. Informatie over bron en verspreiding is hieruit door het hoogheemraadschap niet te destilleren. Wij kunnen dit ook niet", schrijft het college.

Eerder schreef burgemeester Rodenburg van Midden-Delfland, dat er een grote hoeveelheid rioolwater in de Zuidvliet is gevonden. De gemeente Maassluis en het Hoogheemraadschap van Delfland hebben die uitspraak niet onderschreven. De suggestie dat er rioolwater zou zijn kwijtgeraakt, verwijst het college dan ook naar het rijk der fabelen.

De gemeente heeft ook gekeken naar videobeelden van camera's die bij  winkeliers rond 'de plek des onheils' aanwezig zijn. Daarop zijn geen lozingen geconstateerd. Het blijft dus onduidelijk hoe het water zo zuurstof-arm heeft kunnen worden.

Nadat de eerste dode vissen waren ontdekt, heeft de gemeente samen met een visvereniging geprobeerd om zoveel mogelijk (grote) vissen te redden. Onder de medewerkers van de gemeente is één geval bekend van iemand die last kreeg van huidirritatie. De oorzaak hiervan is onbekend. De klachten zijn inmiddels verholpen.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
's-Heeren Loo
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS