Archief

Bedreigde burgemeester Rodenburg vraagt om extra geld voor onderzoeksteams

Burgemeester Rodenburg van Midden-Delfland wil dat de landelijke politiek meer geld vrijmaakt voor onderzoeksteams van de politie. Rodenburg heeft recht van spreken, nu hij slachtoffer is in een bedreigingszaak.

De burgemeester deed zijn oproep vrijdag in de rechtbank, waar de zaak tegen verdachte Jan van V. diende. De 58-jarige Maaslander wordt verdacht van het versturen van vier haatbrieven naar bestuurders, onder wie Rodenburg.

De burgemeester weet nu als geen ander hoeveel tijd de politie kwijt is in dergelijke zaken. "Daar mag de landelijk politiek best meer geld aan besteden", zei hij in zijn slachtofferverklaring in de rechtszaal. "Er ontstaan stapels bij de afdeling opsporing", vertelde hij later buiten de rechtbank. "Meer mensen moeten deze onderzoeken kunnen doen, en dan gaat het om geld".

OM eist celstraf

Verdachte Jan van V. kon vrijdag niet aanwezig zijn, naar verluidt vanwege zijn slechte gezondheid. Het OM eiste vier maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Verder vraagt het OM om een contactverbod met de slachtoffers, behandeling bij hulpinstanties en een schadebedrag van 500 euro. Rodenburg was na afloop tevreden met deze strafeis.