Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Blinden en slechtzienden willen veiliger door het verkeer

Door: Kyra Moor

Gepubliceerd op: dinsdag 15 oktober 2019 15:34

Foto: WOS


Blinden en slechtzienden van Oogcafé Westland hebben dinsdag op de landelijke Dag van de Witte Stok aandacht gevraagd voor de blindengeleidestok in het verkeer. Veel blinden en slechtzienden voelen zich nog steeds niet veilig op straat. Negen leden van het café gingen het centrum van Naaldwijk in om aandacht te vragen voor die onveilige situaties.

Als mensen met zo'n stok oversteken ervaren ze regelmatig dat auto's en (brom)fietsers op het laatste moment nog langsrazen. "Vooral elektrische auto's zijn gevaarlijk, want die hoor je niet", laat een bezoekster van het Oogcafé weten. Een andere blinde dame heeft ook genoeg gevaarlijke situaties meegemaakt. "M'n stok is een keer tussen de spaken van een fiets gekomen toen ik over wilde steken. Toen ben ik hard achterover gevallen."


Sinds een aantal maanden ligt er voor het gemeentehuis aan de Verdilaan een zogenoemde ribbelroute. Dit is een lijn, bestaande uit stoeptegels met ribbels en stippen. Voor mensen die met een stok lopen is dit een goede hulplijn. Als zij met de stok aankomen bij een stippentegel weten ze dat ze bij de ingang van het gemeentehuis, een zebrapad of een bocht zijn. 

Die ribbelroutes liggen niet op veel plekken in Westland. Dat zorgt soms voor lastige situaties voor blinden en slechtzienden, bijvoorbeeld in winkelstraten waar veel reclameborden buiten staan. Zeker als de borden niet langs de gevel staan maar een paar meter verder, zijn ze lastig te detecteren met een stok. Ook merkt een dame van het Oogcafé op dat als er ribbelroutes zijn in grote steden, deze vaak geblokkeerd worden door geparkeerde fietsen of auto's. "De lijn moet altijd vrij blijven."


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
GJ
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS