Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Boeren, bedrijven en natuur hebben extra stem in waterschap

Door: Bas Booister

Gepubliceerd op: maandag 4 maart 2019 16:01


Over drie weken gaat Nederland weer naar de stembus. Dit keer voor de Provinciale Statenverkiezingen, maar ook voor de waterschapsverkiezingen. Van de 30 in te vullen zetels kent het waterschap 9 vaste of 'geborgde' zetels. Die zetels gaan altijd naar vertegenwoordigers van natuur-, landbouw- en bedrijfsleven. Zij betalen daar ook voor.

Sommige partijen zien de geborgde zetels het liefst verdwijnen, ze zien het als een overblijfsel van de tijd dat alleen boeren en bedrijven grote belangen hadden hij het waterbeheer. Andere partijen vinden het juist goed dat boeren, bedrijven, maar ook de natuur zelf iets meer te zeggen hebben binnen het waterschap.


Dijkgraaf Piet-Hein Daverveldt is de hoogste bestuurder van het Hoogheemraadschap van Delfland, dat de waterveiligheid en de waterkwaliteit in onze regio regelt. Hij vindt het logisch dat ze, juist omdat ze ook meebetalen, zeggenschap hebben. "Maar ik realiseer me ook dat sommige partijen er een punt van discussie over willen maken." Daarvoor zou een wetswijziging nodig zijn, vertelt Daverveldt. "En die discussie moet dan in de Tweede Kamer gevoerd worden."

Los van de vaste zetels, heeft de kiezer in onze regio voor die 21 nog in te vullen zetels de keuze uit 12 partijen. In 2015 waren dat er 8. De dijkgraaf vindt het goed dat er meer partijen meedoen: "We moeten verwelkomen dat mensen gebruik maken van hun recht om zich te organiseren en mee te doen aan de verkiezingen."


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Boekestijn
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS