Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Directeur AZRR: 'Dit is niet de kwaliteit van zorg waar wij voor staan'

Door: Bas Booister

Gepubliceerd op: woensdag 5 december 2018 12:06

Foto: Arie Wijten - foto van Maarten van der Voorde


De directeur van Ambulancezorg Rotterdam Rijnmond (AZRR) noemt de verslechterde aanrijtijden voor ambulances in Maassluis 'vervelende cijfers'. Ruim twee op de tien ambulances is niet binnen een kwartier in de stad. In het programma Gardien tot Tien op WOS Radio stelt Arie Wijten dat "dit niet de kwaliteit van zorg is waar wij voor staan."

Toch wil hij het debat wel iets nuanceren: "Dat we de norm niet halen betekent niet dat we niet komen, want dan zijn we er binnen 16 minuten of in sommige heel vervelende gevallen 17 minuten. De afspraak is dat we er binnen 15 minuten zijn en die halen we niet. Ik praat het niet goed, maar enige relatievering is soms wel op zijn plaats."

De ambulancedienstdirecteur zag de cijfers een tijdje geleden al aankomen. Hij verwacht ook niet dat het snel beter gaat worden, het is volgens Wijten een kwestie van de lange termijn. Naast dat de zorgvraag is toegenomen, door onder meer de vergrijzing, is er simpelweg een enorm personeelstekort.

"De vijver is leeg, we kunnen niet aan personeel komen, verpleegkundigen heb ik het dan met name over. En als we mensen aannemen moeten ze eerst nog een opleidingstraject van negen maanden in, dus dan kunnen we ze ook nog niet gelijk inzetten", aldus Wijten.

Onderzoek
Eind maart verwacht de voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond de uitslag van een extern onderzoek naar de aanrijtijden te kunnen presenteren. Wijten stelt dat veel al duidelijk is. "Maar misschien moeten we wel naar totaal andere oplossingen zoeken. Intussen wil de Maassluise gemeenteraad ook een brief sturen naar politiek Den Haag om het probleem daar onder de aandacht te brengen.

En dan zit hem nog iets heel anders dwars. Want naast de aanrijtijden naar Maassluis is het ook zo dat het vervoer van patiënten vaak meer tijd in beslag neemt: "Wat heel lastig is, is dat de Spoedeisende hulp van het Franciscus Vlietland na 21.00 uur gesloten is en daardoor moeten wij patiënten verder weg brengen. Daar kan een gemeentebestuur niets aan doen, maar dat is wel erg lastig."


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Boekestijn
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS