Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Drukte in winkels op laatste dag voor kerst

Door: Monica Overdijkink

Gepubliceerd op: maandag 24 december 2018 16:14


Volle parkeerplaatsen, zoeken naar een plekje, veel mensen doen maandag hun laatste kerstinkopen. Zo ook in De Lier, waar poelier Jos Straathof de drukste dag van het jaar beleeft. De kalkoenen vliegen over de toonbank, figuurlijk dan. Al is er ook veel vraag naar rollades.

"Jaaa, kalkoen, zegt een vrouw die een exemplaar van 3,5 kilo afrekent. Lekker traditioneel." Ook een man die met een flink exemplaar de winkel verlaat, vindt dat kalkoen bij kerst hoort. Hij krijgt er een gebruiksaanwijzing bij. "Maar zo moeilijk is het niet, gewoon in de oven en klaar."

Toch is het wel iets moeilijker: "een uur op 170 graden, en dan nog een kwartier op honderd", legt Straathof uit aan een andere klant. "En kan de aardappelgarnituur er dan het laatste kwartier bij?", wil ze weten. "Nee, die moet wel iets eerder."

"Ik ben Engelse, dus dan hoort het helemaal erbij hè, een kalkoen met vulling", zegt een vrouw die haar bestelling komt afrekenen. "En zal ik je wat vertellen? Mijn man houdt helemaal niet van kalkoen. We zijn al 37 jaar getrouwd en hij eet al 37 jaar kalkoen met kerst. Uit liefde, ja." Vrolijk lachend loopt ze de winkel weer uit.

Maar het is niet alleen kalkoen wat de klok slaat, aldus poelier Straathof. "Hertenbiefstuk, haas, gans, eend, al het wild eigenlijk. Dat gaat altijd wel." Bij de gans moet je wel oppassen voor resten van kogeltjes in het vlees. "Ja, dat kan altijd voorkomen, dus daar waarschuwen we voor. Anders kost het je een kies."

Hoewel de klanten in de rij staan voor hun bestellingen, "ik heb nummer 525", is er nog genoeg voor mensen die niet besteld hebben. En hoewel het druk is, heeft Straathof het drukker meegemaakt. "Ik heb vannacht nog drie uur geslapen, en soms werken we ook echt de hele nacht door." Wat hij zelf eet met het kerstdiner? "Hert, denk ik, en kalkoendij."


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Boekestijn
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS