Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage uploaden op onze website. Wij zullen deze controleren en bij goedkeuring publiceren.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Een doosje met pillen op de deurmat...

Gezinnen met kinderen onder de 18 jaar in onze regio ontvangen tussen deze dinsdag en woensdag 25 oktober een doosje met jodiumtabletten. De pillen moeten bescherming bieden tegen het radioactieve jodium dat bij een ongeluk in een kerncentrale kan vrijkomen.

De pillen vallen op de deurmat omdat mensen in onze regio hemelsbreed binnen 100 kilometer van de kernreactoren in Borssele en het Belgische Doel wonen. Iedereen daarbuiten ontvangt de pillen dan ook niet. De tabletten zijn verder voor iedereen te verkrijgen bij apotheken en drogisterijen.

Risico
Vooral baby's en jonge kinderen lopen het risico radioactief jodium op te nemen in de schildklier in het geval van een kernramp, schreef mediapartner Omroep West al eerder. Mensen ouder dan 40 jaar lopen geen extra risico door het radioactieve jodium. Bovendien neemt in deze leeftijdscategorie bij het innemen van een jodiumtablet de kans op bijwerkingen toe.


De pil moet je alleen innemen op advies van de overheid. De inname is alleen nodig als er radioactief jodium uit een kerncentrale wordt verwacht. Het is van belang dat jodiumtabletten op het juiste moment worden ingenomen. De overheid verstuurt hierover een NL-Alert en maakt dit ook bekend via de calamiteitenzender. In deze regio zijn dat Omroep West en RTV Rijnmond.


Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS