Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Glasaaltjes door Monstersche Sluis gezwommen

Door: Bas Booister

Gepubliceerd op: donderdag 16 mei 2019 17:06

Foto: Bas Booister


Kleine vissen moeten groot kunnen worden, maar voor de glasaal is dat steeds lastiger. Het beestje heeft zoet water nodig om te kunnen transformeren naar een paling. Maar omdat we het achterland goed afsluiten tegen wateroverlast, kunnen de glasaaltjes ook niet meer van het zoute naar het zoete water.

Daarom is besloten om te kijken of de Monstersche Sluis in Maassluis een klein beetje kan worden opengezet. Niet de deuren zelf, maar de schuiven in de deur, ook wel rinketten genoemd. Om te controleren of dat wel echt werkt, zijn woensdagavond zowel voor als achter de sluis netten in het water gelaten.


Opvallend is dat er aan de zoutwaterkant, waar de aaltjes vandaan zouden moeten komen, geen glasaaltjes gevangen worden. Na een uur netten ophalen, wordt er wel een aaltje gevonden aan de zoetwaterkant. En als dan ook nog een tweede aaltje omhoog getakeld wordt, is duidelijk dat het openzetten van de rinketten lijkt te werken.

Ook in de komende tijd worden er nog proeven uitgevoerd om na te gaan hoeveel glasaal van de opening gebruikmaakt. Onderzoeksorganisatie Ravon zoekt daar nog extra vrijwilligers voor die een paar uurtjes in de week vrij hebben.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Greve banden algemeen
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS