Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Hamminga wil als surfer naar Spelen: 'Nu moet het gebeuren'

Door: Stefan van der Meer

Gepubliceerd op: dinsdag 3 september 2019 12:37

Foto: WOS


Golfsurfer Kaspar Hamminga staat een belangrijke week te wachten. Woensdag vertrekt de 's-Gravenzander naar Japan, waar vanaf zaterdag de World Surfing Games op het programma staan. Voor het eerst geldt dit toernooi ook als kwalificatiemoment voor de Olympische Spelen. "Ik verwacht er niet veel van, maar er kan van alles gebeuren."

Surfen is tijdens de Zomerspelen van volgend jaar in Tokio voor het eerst een Olympische sport. Een unieke kans voor Hamminga, die in Nederland tot de top behoort. Al zegt dat laatste niet heel veel. "Nederland is niet het grootste surfland." Dat laatste heeft vooral te maken met de aanwezigheid van de Britse kust op een niet zo'n grote afstand. "Heel veel landen hebben een diepe grote zee. Golven worden door de lange 'reistijd' steeds groter. De Noordzee is best wel ondiep en smal, daardoor komen er geen hoge golven. Dat maakt dat Nederland niet de golven heeft die je in Australië en Hawaii wel hebt."

De Westlander was blij toen hij enkele jaren terug hoorde dat surfen werd opgenomen in het Olympische programma. "Dat vond ik supertof. Het is een mooie stap voor het surfen, ik denk dat het erbij hoort", zegt Hamminga. Wel is surfen in eerste instantie alleen een demonstratiesport, zodat het publiek er kennis mee kan maken. "Het moet zichzelf nog bewijzen. Ik denk dat het voor een leek een moeilijke sport is om te begrijpen. Maar ik snap dat ze het willen uitproberen, dus ik ben benieuwd of het aanslaat."

Maar eerst maar eens kwalificeren. Dat wordt al een lastige opgave. "Ik verwacht een hele mooie wedstrijd, een mooi toernooi met grote namen van over de hele wereld. Namen waar ik erg tegenop kijk. Er kan van alles gebeuren, dus ik verwacht er niet veel van. Maar er kan van alles gebeuren."

De World Surfing Games zijn de enige kans op kwalificatie. "Dat maakt het best wel lastig. Je hebt één kans, nu moet je het gelijk goed doen."


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Greve banden algemeen
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS