Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Huisvesting op terrein tuinder: meerderheid raad wil wachten op college

Door: WOSRedactie

Gepubliceerd op: donderdag 6 februari 2020 20:51

Foto: WOS


Een meerderheid van de Westlandse gemeenteraad wil wachten op een 'totaalvoorstel' van het college van B en W met betrekking tot de huisvesting van arbeidsmigranten. In de donderdagavond gehouden extra vergadering is het initiatiefvoorstel van de oppositiepartijen Westland Verstandig en GBW over huisvesting op het eigen terrein van tuinders weggestemd.

De initiatiefnemers hadden gehoopt op bijval van de LPF-fractie, die uitgesproken voorstander is van huisvesting op eigen terrein. Toch kwam ook deze partij tegemoet aan de wens van het college van B en W om te wachten. "Wij hebben nu nog niet alles op tafel", motiveerde fractievoorzitter Dave van Koppen van de coalitiepartij. In een stemverklaring kwalificeerde hij het initiatief als een goed voorstel en zei hij verzachtend: "Het is niet ineens weg." 

Uitslag van de stemming: 13 voor en 23 tegen. Behalve de initiatiefnemende fracties stemde ook Ulbe Spaans (GroenLinks) voor.
 
Het voorstel van Westland Verstandig en GBW was al in oktober vorig jaar aangekondigd en is op 8 januari in een commissievergadering van de gemeenteraad aan de orde gesteld. Vervolgens hebben de initiatiefnemers het voorstel van tafel gehaald, na de toezegging van wethouder Pieter Varekamp dat in maart het college van B en W met een totaalaanpak van de huisvesting van arbeidsmigranten zou komen.

Na die 'harde toezegging' werd er evenwel binnen twee weken een nieuw verzoek om uitstel gedaan. Dit was reden voor Westland Verstandig en GBW om een extra raadsvergadering bijeen te roepen. In een memo van enkele dagen geleden, stelt het college: "Het bijgestelde integrale beleid willen wij dit voor jaar aan de raad voorleggen." De initiatiefnemers vinden dit te lang duren. 

De gemeente Westland worstelt al jaren met de huisvesting van arbeidsmigranten. Veel andere formules van tijdelijke huisvesting blijken tot dusver niet of nauwelijks  gerealiseerd te worden. Het college wil één samenhangend beleid. De initiatiefnemende fracties vinden dat hun voorstel best apart geregeld kan worden.

Namens hen stelde Peter Duijsens (Westland Verstandig): "Als wij dit voorstel aannemen, hebben wij in elk geval iéts bereikt op het gebied van de huisvesting van arbeidsmigranten." Hij verklaarde zeer teleurgesteld te zijn. "Wat zijn wij hier met z'n allen aan het doen!?", besloot hij.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Cultuurweb
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS