Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage uploaden op onze website. Wij zullen deze controleren en bij goedkeuring publiceren.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Jeukrupsen grotendeels verdwenen na knippen nesten

Door: WOSRedactie

Gepubliceerd op: maandag 9 juli 2018 22:41

Foto: Archief WOS Media 1


Jeukende bastaardsatijnrupsen op de stranden van Ter Heijde en Monster zijn nagenoeg verleden tijd. Het knippen van de nesten van de beestjes heeft zijn vruchten afgeworpen. "We hebben de bastaardsatijnrups nauwelijks gezien. Heerlijk", zegt Dexter Kluin van de Monsterse Reddingsbrigade.

Met duizenden krioelden de rupsen vorig jaar mei en juni door de duinen van Ter Heijde en Monster. De beestjes zorgden door hun brandharen voor overlast bij strandbezoekers. "Het was een ramp", zegt CDA-raadslid Jan van Rossum die zich hard maakte voor de bestrijding van de rupsen. Ook een strandwandelaar kan het zich nog goed herinneren. "Het was heel erg met de rupsen. Het looppad liep vol."

'Actie geslaagd'
Dat was dit jaar wel anders. In mei en juni - rupsentijd - waren er nauwelijks beestjes te zien, weet Kluin van de reddingsbrigade. En ook strandgasten hebben dat gemerkt. "Je zag nog maar een enkele rups", zegt een man die zijn hond uitlaat.
De reden: het wegknippen van de nesten. Afgelopen februari hebben vrijwilligers twee zaterdagen lang nesten weggehaald. "Het is gelukt", zegt raadslid Van Rossum die zelf ook mee knipte. "Een week of drie terug kreeg ik een brief thuis dat er nauwelijks overlast is gesignaleerd. En ook van de reddingsbrigade heb ik gehoord dat er geen overlast is. Dus al met al: actie geslaagd", concludeert hij. 

Toch was niet iedereen in juni verlost van het harige beestje. "Het is bij ons niet minder dan vorig jaar. Misschien was het zelfs wel erger", zegt Paul Verhoeven van strandpaviljoen Westbeach. Het bewijst dat het knippen heeft geholpen, want de 'knipgrens' ligt namelijk precies na Westbeach. Verhoeven ziet het knippen dan ook als een oplossing voor volgend jaar. "Als je de natuur niet beschadigt, zijn we er natuurlijk voorstander van." 

Uitdunning
Of er komend voorjaar opnieuw geknipt wordt, is nog even afwachten. Van Rossum: "Als het goed is, gaat het hoogheemraadschap in het najaar behoorlijk wat verdunning uitvoeren in de doornstruiken en dan is er ook geen voedingsbodem meer voor die rupsen. Als het niet gebeurt door het hoogheemraadschap dan zit zo'n zelfde actie als dit jaar er weer aan te komen."


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Boekestijn
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS