Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Kerktwist in Maasdijk duurt voort

Door: Bas Booister

Gepubliceerd op: donderdag 11 januari 2018 11:54


Er is nog steeds geen definitieve uitspraak over in welke kerk de Protestantse Gemeente Maasdijk uiteindelijk gaat kerken. Er zijn namelijk te weinig kerkgangers om beide gebouwen te behouden. De leden kozen in (krappe) meerderheid voor gebouw Het Kruispunt, maar een aantal kerkgangers ligt dwars en wil in gebouw De Hoeksteen blijven. Die 'dwarse' leden zijn naar het hoogste kerkorgaan gestapt om het besluit aan te vechten.

Een eerdere poging van kerkgangers die in De Hoeksteen willen blijven, is gestrand bij het regionale college van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Dat college vindt dat het kerkbestuur verder kan gaan met de plannen voor gebouw Het Kruispunt. Nu zijn de 'dwarse' leden dus in beroep gegaan bij het generaal college van de PKN. Dat beroep wordt volgende week behandeld en waarschijnlijk volgt in maart een definitieve uitspraak.

Intussen bereidt de kerkenraad zich voor op de verkoop van De Hoeksteen en de verbouwing van Het Kruispunt. Er wordt vooralsnog niets verkocht of verbouwd tot er een definitieve uitspraak van het generaal college is. Volgens de kerkenraad is er nog geen potentiële koper. "We hopen dat die in zicht komt na de definitieve uitspraak." Tot die tijd blijft de kerkenraad in de wachtstand.

Stemming
In 2016 werd er een stemming gehouden onder de kerkleden om te zien hoe zij erover denken. Van de 874 stemmers heeft 55 procent voor doorgaan in Het Kruispunt gekozen. De kerkenraad zelf wilde juist doorgaan in De Hoeksteen. Omdat er geen tweederde meerderheid werd gehaald door middel van de adviesformulieren, was de stemming van de kerkenraad leidend geworden. Later kwam de kerkenraad daar op terug en besloot men alsnog verder te gaan in Het Kruispunt.

In 2016 is ook het besluit genomen om van kerkgebouw Het Kruispunt een gemeentelijk monument te maken. Het Cuypersgenootschap en Bond Heemschut vroegen daar om. De Protestantse Gemeente Maasdijk hoeft overigens niet te vrezen dat er niets meer aan het gebouw vertimmerd kan worden. De beschermde status is namelijk niet van toepassing op de aanbouwen en de inrichting, op het houten plafond na.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Banner Evides
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS