Archief

Koninklijke onderscheiding voor veertien Maassluizers

In totaal veertien inwoners van Maassluis hebben vrijdagochtend een koninklijke onderscheiding gekregen. Twee inwoners zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, de anderen zijn Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Dertien gedecoreerden kregen een lintje uit handen van burgemeester Edo Haan in de Groote Kerk in Maassluis, maar Ron Roos kreeg zijn onderscheiding in Den Haag uit handen van defensieminister Ank Bijleveld.

Majoor Ron Roos is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Naast zijn baan voor het Korps heeft hij zich ook als vrijwilliger ingezet in diverse bestuurlijke functies. Na zijn pensioen in 2006 werd hij medeoprichter en voorzitter van het Fonds Muziekkorps Nationale Reserve: de huidige Stichting Vrienden van de Fanfare van het Korps Nationale Reserve (KNR).

Ook Jacques van den Berg is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is al jarenlang vrijwilliger op diverse terreinen. Bijvoorbeeld bij Aluna Begeleiding in Wateringen, dat zich richt op jongeren met een beperking of stoornis. Verder was Van den Berg onder meer betrokken bij Myosotis Westland.

Jos Cobben is sinds 1980 zeer actief binnen de parochie 'De Goede Herder' deelgemeenschap Andreas, Petrus en Paulus. Zo was hij lid van de pastorale raad, redactielid van het kerkblad en secretaris en penningmeester van het kerkbestuur. Ook buiten de kerk is hij zeer actief geweest, bijvoorbeeld voor Scouting Paulusgroep. Voor dat alles is hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Jan Gringhuis zet zich sinds 1973 in als vrijwilliger. Hij begon als jeugdouderling bij de Gereformeerde Kerk van Maassluis. Later werd hij pastoraal medewerker en lid van de beroepingscommissie. Sinds 2013 zet hij zich ook nog in als schuldhulpmaatje voor de Stichting Boom. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Wim Hartman is Lid in de Orde van Oranje-Nassau geworden. Hij heeft zich gedurende een lange periode ingezet voor de voetbalsport. Hij was onder meer scheidsrechter voor Excelsior Maassluis en voor het jaarlijkse schoolvoetbaltoernooi. Daarnaast is hij medeorganisator van de wekelijkse klaverjasavonden bij Excelsior.

Inmiddels is Yde Huitenga ruim vijf decennia lang een actieve vrijwilliger en een onmisbare schakel in de Rooms-Katholieke geloofsgemeenschap van Maassluis. Hij begon als penningmeester van het bestuur van de Andreasparochie, ging aan de slag als lector tijdens de zondagse vieringen van de parochie en was een tijd lang lid van het bestuur van de Koningshof. Sinds vrijdag mag hij zich Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

Kees Koevoet is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij zet zich in als vrijwilliger bij Friedenstimme, een organisatie die in de voormalige Sovjet-Unie armoede probeert te bestrijden, het evangelie verkondigt en de gevangenenzorg verbetert. Daarnaast is hij betrokken bij Gevangenenzorg Nederland en bij de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt De Lier- Maassluis.

Dick van der Kooij heeft zich lange tijd ingezet voor Excelsior-Maassluis. Hij is sinds 1993 actief voor de club. Hij was leider van diverse pupillen-en juniorenteams, ging hij mee met van voetkampen en opende hij jarenlang het complex en de kantine. Bovendien heeft hij samen met Egbert van de Worp het succesvolle walking-football op de kaart gezet. Zodoende is hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Arjen Kouwenhoven was hij betrokken bij de Commissie van Beheer van de Gereformeerde Kerk van Maassluis en werkt hij mee aan de redactie van het Kerkblad. Ook is hij actief als financieel deskundige van het College van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Maassluis. Vrijdag kreeg hij te horen dat hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Jaap Lock is vanaf 1980 een onmisbare schakel in het College van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Maassluis. In 2012 is hij al onderscheiden met de 'zilveren speld' wegens zijn 32-jarige inzet als lid van de technische commissie. Hij werkte zelf, samen met een collega, mee aan de restauratie van de Immanuelkerk. Nu is hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Eric Spanjer is Lid in de Orde van Oranje-Nassau geworden. Hij heeft zich onder meer ingezet als vrijwilliger bij de Maassluise Hockeyvereniging Evergreen, is acht jaar lang lid geweest van de oudercommissie van de Meester Blomschool, zet zich al jaren in voor de Beheerstichting achter Het Witte Kerkje en is lid van het bestuur van Stichting Sleepboothaven Maassluis.

De lintjesregen is ook niet voorbijgegaan aan Floris Verboom. Hij zet zich al meer dan 35 jaar belangeloos in voor de Maassluise gemeenschap. Hij begon in 1983 bij de Maassluise Vrijwillige Brandweer. Sinds 2004 is hij daarnaast met hart en ziel actief voor de Stichting Sleepboothaven Maassluis. Verboom is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Hans Volker is zeer betrokken bij de Maassluise gemeenschap en buurgemeenten. Sinds 2002 zet hij zich met tomeloze energie in voor Shantykoor 'Die Maeze Sanghers'. Sinds 2009 is Volker ook vrijwillig consul voor recreatie en toerisme bij de ANWB Zuid-Holland. Voor het uitstapjesbureau van de Argos Zorggroep is hij chauffeur en begeleider. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Jan Wijnhorst zet zich al vele tientallen jaren in als vrijwilliger. Bijvoorbeeld bij Mondiola, een groot gezelschap van mondharmonicaliefhebbers. Hij is onmisbaar gebleken voor het onderhoud van de technische apparatuur. Daarnaast is hij actief geweest als vrijwilliger voor korfbalvereniging CKC Maassluis. Wijnhorst is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.