Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Kritiek op kostenstijging afval, maar verhoging gaat 'gewoon' door

Door: Stefan van der Meer

Gepubliceerd op: dinsdag 28 januari 2020 21:16

Foto: Signbiblio


Bewoners van de gemeente Midden-Delfland gaan dit jaar definitief gemiddeld vijftig euro meer betalen aan afvalstoffenheffing. Tijdens een vergadering van de gemeenteraad dinsdag kwam de kritiek daarop vooral van de oppositiepartijen. Bij de coalitiepartijen en het college van burgemeester en wethouders heerste vooral teleurstelling, "maar het is nu eenmaal de realiteit en we zullen het ermee moeten doen", zei CDA-fractievoorzitter Rob Zwaard.

De kosten lopen op door het nieuwe systeem waarmee afvalverwerker Avalex sinds 2019 werkt. Hierdoor zijn de kosten voor de aangesloten gemeenten omhoog gegaan. Eerder werd uitgegaan van een solidariteitsbeginsel, waarbij de gemeenten op basis van het aantal huishoudens betaalde. Tegenwoordig betaalt elke gemeente voor de 'producten' die worden afgenomen.

Hoewel een aantal diensten nu wordt afgestoten (in de winter wordt de groene bak slechts eens in de drie weken geleegd en het klein chemisch afval wordt niet meer aan huis opgehaald), wordt de besparing toch teniet gedaan door onder andere nieuwe (hogere) tarieven van Avalex voor de routes van mini- en verzamelcontainer en die voor bezoeken aan de milieustraat.


"We gaan meer betalen voor minder service, dat is lastig te verkopen aan de inwoners", zei Ellen Snethlage, fractievoorzitter van de PvdA. Ook Ed Roeling (fractievoorzitter Mijn Partij) sprak woorden van gelijke strekking, vooral gezien het feit dat Midden-Delfland in de regio het afval het beste scheidt. Beiden kregen bijval van hun oppositie-collega's Roy Ringeling (ChristenUnie) en Roger Vieira (D66). Roeling pleitte ervoor om om tafel te gaan met afvalverwerker Renewi, voor een vrijblijvende kostenopgaaf. Wethouder Hans Horlings zag daar overigens niet zoveel in, omdat een overstap naar een andere afvalverwerker niet per se lagere kosten zou opleveren.

Ook de coalitiepartijen zijn niet blij met de hogere kosten, maar konden wel instemmen. OGP-raadslid Niek Knaap draaide de kritiek ook om: "Met het oude kostenverdeelmodel betaalden we minder dan andere gemeenten. We hebben dus een aantal jaren mazzel gehad."


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Greve banden algemeen
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS