Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Kwekers in de Kunst sleept gemeente voor de rechter

Door: Kees van Doorn

Gepubliceerd op: vrijdag 9 februari 2018 15:20

Foto: Kwekers in de Kunst


Kwekers in de Kunst weigert een voorschot van 40.000 euro terug te storten op de rekening van de gemeente Westland en stapt naar de rechter om de toegezegde resterende 60.000 euro te krijgen. Ook heeft Kwekers in de Kunst aangifte gedaan, omdat de gemeente tegen de wil van de Kwekers e-mailverkeer tussen het gemeentebestuur en de kunstinstelling heeft vrijgegeven.

"We zijn ongewild een speelbal geworden in een conflict tussen de gemeenteraad en het college", zegt penningmeester René Mendel van Kwekers in de Kunst tegen mediapartner Omroep West. "Kwekers heeft geheel op initiatief van het college een opdracht gekregen. Daarmee is een zakelijke overeenkomst ontstaan die niet zomaar eenzijdig door het college kan worden opgezegd."

Kwekers in de Kunst en de gemeente staan sinds eind vorig jaar lijnrecht tegenover elkaar. Oud-burgemeester Sjaak van der Tak had een ton subsidie beloofd en ervoor gezorgd dat vlak voor zijn vertrek, een voorschot van 40.000 euro werd uitbetaald. Van dit geld zou de cultuurinstelling een optreden verzorgen bij de opening van het World Horti Center, begin maart.

'Not amused'
De gemeenteraad was 'not amused' over deze gang van zaken. Waarnemend burgemeester Agnes van Ardenne concludeerde na onderzoek dat de gemeenteraad in dit dossier buitenspel was gezet. Bovendien bestempelde zij het overmaken van de 40.000 euro als een 'onrechtmatige betaling'. De gemeenteraad besloot daarop begin november in een motie dat er een streep gezet zou worden door de toegezegde ton subsidie. Ook eiste de raad het voorschot terug. Van Ardenne waarschuwde ervoor dat de motie lastig uit te voeren is omdat het terugvorderen 'onbehoorlijk bestuur' zou kunnen zijn. Toch werd de motie aangenomen. 

Donderdag verklaarde wethouder Marga de Goeij in een commissievergadering dat de gemeente heeft geprobeerd om met Kwekers in de Kunst tot een vergelijk te komen maar dat dit is mislukt. "Omdat is geanticipeerd op een bestuurlijke toezegging, vinden wij het redelijk om de reële schade die bij Kwekers in de Kunst is ontstaan te vergoeden", stelde De Goeij. "Om het schadebedrag te kunnen vaststellen, hebben we een onderbouwing met bonnetjes nodig. Dat is niet meer dan normaal. Het is jammer dat Kwekers in de Kunst deze onderbouwing niet levert."

Schikkingsvoorstel
Volgens Kwekers in de Kunst is het college niet met een reëel schikkingsvoorstel gekomen. De instelling heeft aangeboden om een alternatieve invulling te geven aan de toegezegde subsidie, maar daar is het college niet op ingegaan. De instelling is niet van plan om de 40.000 euro terug te betalen en vindt dat het daarnaast recht heeft op de nog resterende 60.000 euro.

Ook heeft de instelling aangifte gedaan tegen het gemeentebestuu,r omdat de gemeente het e-mailverkeer tussen Kwekers in de Kunst en het college openbaar heeft gemaakt. De gemeenteraad besloot de geheimhouding hiervoor op te heffen. "Maar wij hadden uitdrukkelijk verzocht om dat niet te doen", vertelt Mendel. "Ons vertrouwen is hierdoor ernstig geschaad."


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Boekestijn
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS