Archief
Signbiblio

Signbiblio

Maassluis gaat niet in tegen gaswinningsbesluit van minister

Het Maassluise college van burgemeester en wethouder gaat akkoord met het definitief instemmingsbesluit gaswinningsplan Gaag-Monster van minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. In het plan staat onder meer dat er mogelijk gas gewonnen gaat worden vanuit een nieuw gasveld onder Maassluis.

Het college vertrouwt de minister die stelt dat er slecht een beperkte bodemdaling kan plaatsvinden. Uit adviezen van het Staatstoezicht op de Mijnen (SoDM), TNO en het Hoogheemraadschap van Delfland wordt volgens de gemeente aannemelijk gemaakt, dat er in de komende tien jaar niet meer dan twee centimeter aan bodemdaling zal plaatsvinden. Metingen zouden aantonen dat deze bodemdaling gelijkmatig is en dat het risico op schade aan bouwwerken dus zeer klein is.

"Mede gezien de adviezen van het SoDM, TNO en het hoogheemraadschap van Delfland hebben wij ingestemd met de reactie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en zien wij af van het indienen van een beroepschrift op het definitief instemmingsbesluit", aldus het college.

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil nog tot en met 2027 naar aardgas boren in Westland en omgeving. Al sinds de jaren tachtig vindt er op diverse plaatsen in het Westland gaswinning plaats. Om ook de laatste beetjes gas omhoog te halen, wil de NAM de zogeheten fracking-techniek inzetten. Daarbij worden er op circa 3 kilometer diepte scheuren in het gasveld gecreëerd door onder druk een vloeistof met korrels in te brengen. De korreltjes zorgen ervoor dat de scheuren open blijven waardoor het gas gemakkelijker naar de put stroomt.

Hoewel minister Wiebes heeft ingestemd met het gaswinningsplan, kan er tegen dit besluit nog wel beroep worden aangetekend. Sinds 15 februari ligt het besluit ter inzage op de website NLOG.nl. Belanghebbenden hebben tot en met 29 maart de tijd om een beroepschrift in te dienen bij de Raad van State.