Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Meren cruiseschepen in de toekomst aan in Hoek van Holland?

Door: Bas Booister

Gepubliceerd op: woensdag 24 juli 2019 11:54

Foto: RTV Rijnmond


Als het aan GroenLinks in de Rotterdamse gemeenteraad ligt, komen cruiseschepen in de toekomst in Hoek van Holland of de Maasvlakte te liggen. De partij wil de grote schepen buiten het centrum van de stad hebben om de luchtvervuiling door stookolie tegen te gaan. De voorzitter van de Hoekse gebiedscommissie, Peter Stok, ziet het wel zitten om de boten naar het kustdorp te halen: "Dat is goed voor de werkgelegenheid hier."

"Je ziet dat één zo'n schip meer uitstoot dan alle auto's, bussen en vrachtwagens in Rotterdam bij elkaar doen", aldus Jeroen Postma, raadslid voor GroenLinks. Er is nu luchtvervuiling, doordat de schepen de motoren aanhouden om elektriciteit op te wekken. Dat zorgt voor overlast bij flatbewoners rondom de locatie, vindt de partij. De boten zouden dan ook niet moeten aanmeren in gebieden met woningen in de omgeving, stelt de fractie.

Al eerder is het gebied bij de Merwe Vierhavens in Rotterdam genoemd als locatie van een mogelijke nieuwe aanlegplek voor cruiseschepen, weet mediapartner RTV Rijnmond. GroenLinks denkt dat dat geen oplossing is, omdat daar ook woningbouw komt. Je zou dan het probleem van de huidige locatie alleen maar verplaatsen. Een plek in Hoek van Holland of op de Maasvlakte zou wel een goed alternatief zijn volgens GroenLinks.

Wethouder Arjan van Gils zegt dat er wel nadelen aan zo'n locatie zijn. "Amsterdam heeft zo'n soort low-budget terminal in IJmuiden liggen. Dat is voor een aantal cruisemaatschappijen niet interessant. Want je komt de stad niet snel in. Dat is dus minder aantrekkelijk voor de gasten. Al die mensen moeten met bussen vervoerd worden naar de stad", zegt Van Gils.

Peter Stok van de Hoekse gebiedscommissie ziet de komst van cruiseschepen in zijn Hoek van Holland wel zitten, maar vindt de plannen van GroenLinks voor de verplaatsing opvallend. "Juist de cruiseterminal in Rotterdam is er goed op ingericht." Volgens Stok moet de komst van aanlegplaatsen voor cruiseschepen in De Hoek dan ook met zorg gebeuren. "Denk aan walstroom, om die rookwalmen uit het dorp te houden."

Wethouder Arno Bonte van energietransitie presenteerde net voor het zomerreces zijn nota met maatregelen om de lucht in de stad schoner te maken. Hij wil dat grote zeeschepen op termijn, net als de binnenvaart nu al, aangesloten kan worden op walstroom. Bonte: "Gelukkig vaart een aantal cruiseschepen al op LNG. Dat is een stuk schoner dan de smerige stookolie, maar het liefst zouden we natuurlijk de cruiseschepen op walstroom aansluiten." Dit najaar praat de gemeenteraad over de cruiseterminal en of een nieuwe locatie echt nodig is.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Cultuurweb
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS