Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Oud-burgemeester Wil van den Bos (79) overleden

Door: WOSRedactie

Gepubliceerd op: donderdag 17 oktober 2019 09:37

Foto: WOS


De laatste burgemeester van Wateringen, Wil van den Bos Czn, is deze week op 79-jarige leeftijd overleden. De geboren Naaldwijker werd in november 1988 geïnstalleerd als burgemeester van Wateringen en vervulde deze functie tot 1 januari 2004, de dag waarop Wateringen opging in de toen gestarte gemeente Westland.

Na zijn militaire dienst ging Van den Bos politieke wetenschappen studeren aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. In de periode 1970-1978 werkte hij als stafmedewerker bij het wetenschappelijk bureau van de christelijke partij ARP (die partij ging later op in het CDA).

In 1974 werd Van den Bos gemeenteraadslid in Gouda, waar hij vier jaar later tot wethouder werd benoemd. Op 4 november 1988 ging hij bestuurlijk terug naar zijn geboortestreek, want op die datum werd hij geïnstalleerd als burgemeester van Wateringen. Dat bleef hij tot aan de totstandkoming van de gemeente Westland op 1 januari 2004, waarin de gemeenten De Lier, 's-Gravenzande, Monster, Naaldwijk en Wateringen opgingen. Van den Bos had als voorzitter van de werkgroep Bestuurlijke Organisatie Westland de discussie over die gemeentelijke herindeling geleid.

Daarna vervulde hij nog tal van functies, waaronder die van voorzitter van het Genootschap Oud-Westland. Van den Bos ging daarnaast werken aan een imposant boek, dat in 2016 verscheen: De poortwachter van het Westland.

Die 735 pagina's tellende uitgave belicht de ontwikkeling van de positie van Wateringen en van het Westland als geheel. Den Haag wilde op Westlands grondgebied woningen gaan bouwen en aasde daartoe onder meer op annexatie van een deel van Wateringen. Die uitbreidingsdrang raakte onder meer ook de toenmalige gemeente Monster, wat leidde tot het streven naar een bestuurlijke bundeling van Westlandse gemeenten.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Greve banden algemeen
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS