Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Plein naast dorpskerk Schipluiden vernoemd naar dominee Hambrouck

Door: Stefan van der Meer

Gepubliceerd op: maandag 10 september 2018 12:15

Foto: Henk Groenendaal


Het plein naast de dorpskerk in Schipluiden heet sinds dit weekend het Hambrouckplein. Ook staat er in de kerk nu een kunstwerk ter ere van Antonius Hambrouck, die van 1632 tot 1647 als dominee in Schipluiden werkte. Dat is het resultaat van een crowdfundingsactie, die de Historische Vereniging Oud-Schipluiden heeft gehouden.

Hambrouck vertrok na zijn periode in Schipluiden als zendeling naar Formosa (nu Taiwan), waar de Verenigde Oost-Indische Compagnie de macht had, om lokale inwoners te bekeren. Uiteindelijk werd hij daar door een Chinese krijgsheer onthoofd. Later werd hij een volksheld in Nederland.

Van die status was tot dit weekend in Schipluiden echter niets te merken. "Het is toch van de gekke dat ze in Formosa het verhaal vertellen en de kerk waarin hij vijftien jaar gepreekt heeft, daar zien we bijna niets", zei Jacques Moerman van de Historische Vereniging eerder tegen WOS Media.

Moerman onthulde zaterdag samen met burgemeester Rodenburg en wethouder Renzen van Midden-Delfland en de vertegenwoordiger van Taiwan in Nederland het naambordje naast de kerk.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Greve banden algemeen
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS