Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Proef bij gemaal in Monster lijkt succesvol

Door: Bas Booister

Gepubliceerd op: vrijdag 9 augustus 2019 15:51

Foto: Van der Burggemaal


De proef van het Hoogheemraadschap van Delfland om zo min mogelijk zoet water weg te pompen met het Van der Burggemaal in Monster lijkt succesvol te zijn. Het waterschap pompt normaal gesproken veel zoet water de sloten in om verzilting tegen te gaan, maar zegt de pomp deze week zelfs uit te kunnen zetten.

De pomp voert in feite 24 uur per dag een gevecht met het zoute water uit zee, door zoveel mogelijk zoet water door het gebied te spoelen. Tegelijkertijd haalt het waterschap duizenden liters water per seconde uit het Brielse Meer, om het tekort aan zoet water aan te vullen.

Dat kost veel energie en kan efficiënter, meent Delfland. Daarom gaat de pomp, die dag en nacht aan staat, minder uren aan. Daarbij wordt de waterkwaliteit steeds in de gaten gehouden. Nu blijkt dat de pomp zelfs uit kan. Voor hoe lang dat zo is, is nog onduidelijk.

Delfland: "Wij onderzoeken hoe lang de pomp uit kan staan zonder dat het water in de sloten te zout wordt. Zodra het zoutgehalte te ver oploopt, zetten wij de pomp weer aan." Aan de proef doen zeven tuinders rondom het gemaal mee. Ook zij meten het zoutgehalte in sloten rondom hun bedrijf. Te zout water is slecht voor de gewassen.

Eerder maakten we onderstaande reportage over de proef.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Greve banden algemeen
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS