Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Rumoerige bijeenkomst over woningen arbeidsmigranten aan Arckelweg

Door: Dennis van Schie

Gepubliceerd op: donderdag 14 maart 2019 12:06


De informatie-avond over het huisvesten van arbeidsmigranten bij Verburch in Poeldijk had anders gekund en gemoeten. Dat vinden althans omwonenden. Wat begon met de 'spelregels' van de bijeenkomst en een presentatie van de initiatiefnemer, mondde al binnen enkele minuten uit in rumoer en tumult.

De bijeenkomst woensdagavond in restaurant Vrienden in Poeldijk kon op zeker honderd belangstellenden rekenen. Van omwonenden en raadsleden tot leden van sportvereniging Verburch en een enkele tuinder die de plannen wél ziet zitten.

Als het aan uitzendbureau Watch Out uit Poeldijk ligt, verrijst op een voormalig trainingsveldje van Verburch aan een appartementsgebouw van twee lagen. Zestien appartementen voor maximaal 96 arbeidsmigranten. Veelal vrouwen van Poolse komaf. Het uitzendbureau wil 24 uur per dag een huisvader aanstellen, die contact onderhoudt met de arbeidsmigranten en ingrijpt als er overlast is. Voor omwonenden is een locatiemanager het aanspreekpunt.

Maar een meerderheid van de bezoekers ziet de komst van het arbeidsmigrantengebouw helemaal niet zitten, en laat dat blijken. De opzet van de avond, waarin eerst het uitzendbureau en de gemeente een presentatie zouden geven, en dat omwonenden daarna aan thematafels vragen konden stellen, viel helemaal verkeerd.

'Belachelijk, een aanfluiting'
"Dit is eenzijdig, wij willen plenair vragen stellen", klonk het vanuit de menigte. "Wij worden monddood gemaakt." Ook Peter Duijsens, fractieleider van Westland Verstandig, heeft geen goed woord over voor de, in zijn ogen, mislukte opzet. "Ik schaam me om raadslid van deze gemeente te zijn", briest hij na afloop. De gemeente had volgens hem veel meer de regie moeten houden. "Dit is belachelijk, een aanfluiting en slecht voor het aanzien van de politiek."

GBW-raadslid André van den Berg laat al tijdens de bijeenkomst op Twitter weten: "Een hogeschoolvoorbeeld van hoe een informatiebijeenkomst niet georganiseerd moet worden."

Luisterend oor
Wethouder Karin Zwinkels heeft de huisvesting van arbeidsmigranten in haar portefeuille en laat aan het begin van de bijeenkomst weten vooral een aanschouwende rol te hebben, maar gaat na afloop wel in gesprek met bezorgde aanwezigen. "De initiatiefnemer en de gemeente gaan kijken wat de vragen en zorgen zijn. Het ging over zaken als veiligheid, verkeer en Verburch".

Voorstanders van de plannen hoor je op zo'n avond niet, zegt de directie van het uitzendbureau, die na afloop liever niet meer voor camera wil reageren.

Hoe nu verder?

Officieel ligt er nog geen aanvraag van het uitzendbureau. Pas als die er is, wordt eerst de gemeenteraad om een advies gevraagd, waarna het college van B en W wel of niet instemt met de plannen. In de tussentijd volgen nieuwe bewonersbijeenkomsten en staat wethouder Zwinkels open voor alle vragen en opmerkingen.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
greve
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS