Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Spraakmakende wijnfles: Westlander gooit tomaten naar Haagse ooievaar

Door: Dennis van Schie

Gepubliceerd op: donderdag 4 oktober 2018 13:24


Een wijnfles uit 1993 over de dreigende annexatie van Wateringen door Den Haag. Dat is de inzending van het Historisch Archief Westland voor de landelijke verkiezing 'Stuk van het Jaar'. Eind deze maand wordt bekend of deze fles wint.

Oktober is de Maand van de Geschiedenis met als thema Opstand. Op tal van plekken in de regio staan musea, historische werkgroepen en andere genootschappen daarbij stil. Jaarlijks is er ook de verkiezing Stuk van het Jaar, waarbij de Westlandse inzending genoemde fles wijn is.

"Daarop een etiket van een Westlander die tomaten gooit naar de Haagse ooievaar als verzet tegen de annexatie", zegt Jan Buskes van het Historisch Archief Westland. De fles heeft niet mogen baten, want op 1 januari 1994 werden twaalfhonderd Wateringers wakker als Hagenaar.

Historische Informatiemarkt
De wijnfles krijgt ook een prominente plek op de Historische Informatiemarkt, zaterdag 13 oktober in het gemeentehuis aan de Verdilaan in Naaldwijk. Op die markt presenteert een groot aantal Westlandse historische verenigingen, werkgroepen en musea zich. "Eigenlijk verwachten we dat elke bezoeker even een stem uitbrengt op onze fles. Het liefst zouden we mensen willen tegenhouden voordat ze het pand verlaten", grapt Buskes.

Op de Historische markt gebeurt meer. Kinderen kunnen van lege archiefdozen een kasteel bouwen en de grote archiefkluis is ieder uur te bezoeken. Op het grasveld tegenover het gemeentehuis staan riddertenten met kookpotten en kan je zien hoe ze in de Middeleeuwen leefden.

De Historische Informatiemarkt op zaterdag 13 oktober is van 10.00 tot 16.00 uur en is gratis te bezoeken. Stemmen op de wijnfles kan hier.

Reactie: 'Paar jaar jonger'
Op bovenstaand verhaal is gereageerd door oud-wethouder Jan Prins van Wateringen. Hij schrijft: "Na de annexatie in 1993 kwam eind 1999 een tweede voorstel voor wederom een annexatie van een deel van Wateringen aan de orde. De cartoon heeft daar betrekking op. Samen met André van den Berg, toenmalig directeur van Wonen Wateringen is de actie toen opgezet. Met resultaat, want de wijk Essellanden bleef bij Wateringen. De wijn is dus een paar jaar jonger. "


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Greve banden algemeen
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS