Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Weinig animo voor niet-vervangen zieke leraren

Door: Stefan van der Meer

Gepubliceerd op: maandag 4 februari 2019 12:03

Foto: Archieffoto


De oproep aan basisscholen om deze week zieke leraren niet te vervangen, kan in onze regio vooralsnog op weinig gehoor rekenen. Dit blijkt uit een belronde van WOS Media langs diverse scholenkoepels. Die erkennen het probleem, maar vragen zich af of de actie zin heeft.

De Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) en CNV Schoolleiders willen dat schooldirecteuren deze week geen invaller regelt wanneer een juf of meester ziek is. In plaats daarvan zouden kinderen naar huis moeten worden gestuurd of zonder les in de klas worden opgevangen.

De verschillende scholenkoepels laten weten het probleem te onderkennen. Maar voor veel scholen verandert er niets, zeggen onder meer stichting Floréo (katholiek onderwijs in Maassluis) en Wijzer (openbaar onderwijs Maassluis). "Nu bellen we ook al geen invallers, omdat we die niet hebben", aldus directeur-bestuurder Harry Timmermans van Floréo. Scholen lossen dat probleem nu zelf op, bijvoorbeeld door een onderwijsassistent of directeur voor de klas te zetten of de leerlingen te verdelen.

"Wat we in elk geval niet gaan doen, is kinderen naar huis sturen", zegt Alex Brobbel (bestuursvoorzitter Wijzer). Daar zijn ze het bij de WSKO (katholiek onderwijs in Westland en Schipluiden) mee eens: "We willen u en uw kinderen hiermee niet belasten", is te lezen in een mail van de stichting.


Overigens zeggen de scholenkoepels wel de individuele scholen niets op te (kunnen) leggen. "De directeuren hebben het recht om hier individueel een besluit over te nemen", aldus Jan van den Broek (Openbaar Onderwijs Westland), "maar bij ons is nog niet bekend dat er scholen aan meedoen."

Dat laatste is ook het geval bij Un1ek (protestants onderwijs Maassluis) en PCPOW (protestants onderwijs Westland en Maasland). Wel proberen de scholen die eventueel meedoen het eerst intern op te lossen, zegt directeur onderwijs Toon van Velzen. "Maar er is een grens aan de inzet van de intern begeleider en directeur. Die hebben ook hun eigen werkzaamheden. Het laatste middel is dan naar huis sturen."


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
TipTop
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS