Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Wereldwinkel 's-Gravenzande op rand van afgrond

Door: Monica Overdijkink

Gepubliceerd op: maandag 4 februari 2019 16:47


Het gaat slecht met de Wereldwinkels. Tien jaar geleden waren er nog bijna 400 in Nederland, nu nog ruim 230. En vanaf 1 april is dat er waarschijnlijk weer één minder, want de wereldwinkel in ’s-Gravenzande vertrekt uit het dorpscentrum. Een nieuwe plek is er nog niet.

"We maken al sinds 2008 geen winst meer, en dan teer je in op je eigen vermogen," vertelt voorzitter Janny Nederlof van de Stichting Wereldwinkel. "We zijn al twee jaar bezig met de vraag hoe we dit moeten oplossen." De stichting heeft gezocht naar andere panden in het dorp, maar er is niks gevonden met een betaalbare huur. "Eigenaren laten een winkel liever leeg staan dan dat ze korting geven op de huur." In het pand aan de Langestraat is de eigenaar "erg meewerkend", maar desondanks is het daar niet meer vol te houden.

Een van de oorzaken voor het teruglopende bezoekersaantal zit in het feit dat fairtrade-producten tegenwoordig ook in de supermarkt te koop zijn. "We zeiden vroeger dat we ons als Wereldwinkels overbodig moesten maken. Voor het voedsel is dat gelukt. Maar voor andere producten zoals cadeauartikelen en kunst is het nog steeds belangrijk dat producenten via ons de Europese markt kunnen bereiken. Anders lukt ze dat niet," aldus Nederlof.

De wereldwinkel heeft nog één ijzer in het vuur als het gaat om nieuwe huisvesting. "Maar daar kan ik nu nog niks over zeggen," zo laat Nederlof weten. Binnen twee weken hoopt ze meer te weten. Mochten de onderhandelingen positief aflopen dan verhuist de wereldwinkel per 1 april, anders is de zaak per die datum definitief gesloten.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Greve banden algemeen
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS