Archief

Westland betaalt mee aan Wippoldervariant bij N211

De gemeenteraad van Westland heeft dinsdagavond (maximaal) 7,6 miljoen euro beschikbaar gesteld als bijdrage in de verbetering van de verkeersdoorstroming op de Wippolderlaan (N211) bij Wateringen. De overige 61,4 miljoen euro komt voor rekening van de provincie Zuid-Holland.

Er leefden nog tal van vragen bij de gemeenteraad over allerlei aspecten van het gevoerde ontwikkelproces. Toch kon uiteindelijk een ruime meerderheid zich vinden in de conclusie van wethouder Pieter Varekamp, dat de zogeheten Wippoldervariant de meest optimale oplossing is.

Voor een waarnemer op afstand betreft dit een treffend voorbeeld van een compromis. Immers oorspronkelijk wilde de provincie de weg verbreden en ter hoogte van de Laan van Wateringse Veld én ter hoogte van de Veilingroute een verhoogde kruising maken. Vervolgens kwam de initiatiefgroep Burgerparticipatie De Zwethzone met een zogeheten Westlandvariant. Deze voorzag in verdiepte kruisingen van de N211 met zowel de Veilingroute als de Laan van Wateringse Veld.

Dat voorstel is volgens de provincie te kostbaar gebleken. Daarom is er na de oorspronkelijke voorkeursvariant van de provincie en het doorrekenen van de Westlandvariant, een nieuwe variant ontwikkeld. Dat is de nu bij de provincie favoriete Wippoldervariant, die bij de Laan van Wateringseveld een verhoogde kruising kent, maar waarbij er bij de Veilingroute sprake blijft van een verdiepte ligging van de N211.

Overigens moet de (maximaal) 7,6 miljoen euro pas in 2024 worden betaald aan de provincie, na de oplevering van de dan vernieuwde Wippolderlaan.