Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Westland gaat zicht op kruispunt Zwartendijk/Grote Achterweg verbeteren

Door: Stefan van der Meer

Gepubliceerd op: maandag 30 september 2019 16:54

Foto: Google Streetview - De rode vlakken worden afgezet


De gemeente Westland gaat nog dit jaar de uitvoegstrook op de Zwartendijk en de voorsorteerstrook op de Grote Woerdlaan richting de Grote Achterweg in Naaldwijk afzetten. Op die manier moet het aantal ongelukken op het kruispunt verminderen. Dat schrijft wethouder Pieter Varekamp in een brief aan de gemeenteraad.

Het kruispunt is vooral voor bestuurders komend vanaf de Grote Achterweg zeer onoverzichtelijk. Afslaand verkeer zorgt ervoor dat niet duidelijk is of er nog andere auto's aankomen. Bovendien moet ook nog rekening worden gehouden met (brom)fietsers op het fietspad. Daardoor staan automobilisten zeker in de spits geruime tijd te wachten en nemen ze soms (onbewust) risico's. In de afgelopen vijf jaar blijken op deze plek dertien ongevallen te zijn gebeurd, waarbij twaalf mensen gewond zijn geraakt.

Na een ongeluk in in juni trok de gemeenteraad aan de bel bij de wethouder. Die gaf aan dat op lange termijn een grote reconstructie moet komen, maar dat mogelijk op korte termijn wel al kleinere maatregelen kunnen worden genomen om het zicht te verbeteren.

Dat wordt nu dus gedaan in het afzetten van de uitvoegstrook en voorsorteerstrook. Hiermee kunnen bestuurders zich beter per rijrichting op het kruisend verkeer concentreren. Bovendien gaat de snelheid op de Zwartendijk en Grote Woerdlaan hiermee omlaag, omdat er nog maar één rijstrook is. "Het gevolg hiervan is dat de doorstroming mogelijk vermindert en het risico op kop-staartongevallen toeneemt", aldus Varekamp. "Dit effect zal worden gemonitord."

Lange termijn
Op de lange termijn wordt het kruispunt mogelijk omgetoverd tot 'voorrangsplein'. "Dit is relatief nieuwe kruispuntvariant, waarbij de voordelen van een rotonde en van een voorrangskruispunt worden gecombineerd", schrijft de wethouder. Dit project moet nog wel worden uitgewerkt. De reconstructie begint niet voor 2021.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
GJ
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS