Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Westland in geweer tegen 177 procent duurdere energie voor tuinders

Door: WOSRedactie

Gepubliceerd op: donderdag 28 november 2019 23:55

Foto: Rozenkweker Mark Koene


Het gemeentebestuur van Westland gaat naar de fracties in de Tweede en Eerste Kamer een brief sturen over de enorme tariefsverhoging voor elektriciteit die tuinbouwbedrijven in financiële problemen kan brengen. Verder wil wethouder Pieter Varekamp in gesprek met staatssecretaris Snel (Financiën) over deze kwestie.

Omdat de gemeenteraadsvergadering van 10 december te laat komt om zich hierover te beraden, is het onderwerp donderdagavond besproken in een commissievergadering. Op genoemde datum staat de verhoging in de Eerste Kamer op de agenda, nadat de Tweede Kamer eind november al met het voorstel akkoord is gegaan.

De regering wil bedrijven meer laten betalen voor het verbruik van elektriciteit dan de burgers. De huidige verhouding van 50-50 zou moeten wijzigen in 67-33. De nu gewraakte tariefsverhoging betreft de heffing voor ODE (Opslag Duurzame Energie). Deze bedraagt voor grootverbruikers 177 procent en dat hakt er stevig in voor kwekerijen die met belichting ten bate van de groei van hun bloemen en tomaten werken.

'Weerzinwekkend'
Rozenkweker Mark Koene van het bedrijf SK Roses maakte gebruik van het inspreekrecht. "De parlementariërs hebben zich echt niet verdiept in dit dossier. Het is eigenlijk weerzinwekkend, want het werkt precies averechts met betrekking tot de klimaatdoelstellingen", sprak hij zijn verbazing uit.

Hij verklaarde dat de tariefsverhoging voor elektriciteit bij de onderneming waarvan hij mede-eigenaar is, een extra kostenpost van meer dan 400.000 euro betekent. Koene vindt dit extra zuur, gezien de (kostbare) maatregelen die zijn genomen om de duurzaamheid te verhogen. Grote tuinders worden nu gedwongen om weer meer aardgas te gaan gebruiken, geheel in strijd met de klimaatdoelstellingen, aldus Koene.

Alle fracties steunden het CDA-voorstel om zogeheten brandbrieven naar ‘Den Haag’ te sturen. PvdA en GroenLinks brachten naar voren dat zij de gedachte achter de tariefsverhoging voor het bedrijfsleven overigens wel goed begrijpen. Nico de Gier (PvdA) steunt de brieven "voor zover de maatregel de energietransitie in de weg zit". Ulbe Spaans (GroenLinks) noemde een tariefsverhoging van 177 procent voor een reeks tuinbouwbedrijven "van de gekke".


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
GJ
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS