Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Westland vraagt om erkenning als Fairtradegemeente

Door: WOSRedactie

Gepubliceerd op: donderdag 12 september 2019 13:26

Foto: Werkgroep Fairtrade Westland vlnr Hans Triep - Janny Nederlof en Wil van Solingen


De Stichting Westland Fairtrade heeft deze week bij de overkoepelende landelijke organisatie een aanvraag ingediend om Westland te erkennen als Fairtrade-gemeente. In zulke gemeenten maken inwoners, winkels, bedrijven en instellingen zich samen sterk voor meer eerlijke handel, met name voor boeren en andere producenten in ontwikkelingslanden.

Bijna vijf jaar geleden werd het spreekwoordelijke zaadje gepoot voor Fairtrade in Westland. In november 2014 werd het college van B en W een motie overgenomen die was opgesteld door Progressief Westland en mede was ingediend door CDA, GBW en D66. In november 2016 volgde een informatieavond in De Westlandse Druif in Monster.
Het vervolg was moeizaam. In september vorig jaar concludeerde het college van B en W dat er te weinig draagvlak voor het predicaat was. Bij de gemeenteraad werd aangekondigd dat gestopt zou worden met de pogingen om een Fairtrade-gemeente te worden.

Deur op een kier
Een maand later zette het college de deur op een kier. Het dichtgooien van het boek kon worden afgewend, als zich op korte termijn burgers bij wethouder Karin Zwinkels zouden melden om de kar van de vereiste 'lokale werkgroep' te gaan trekken. In december kwam het bericht dat 's-Gravenzander Hans Triep zich had aangemeld om samen met drie bestuursleden van de wereldwinkel in zijn woonplaats de kar te gaan trekken.

Inmiddels hebben in Westland 45 ondernemingen en maatschappelijke organisaties zich verbonden aan Fairtrade. Op maandag 23 september komen er daar 12 bij: voetbalclub FC 's-Gravenzande, hotel-restaurant Unicum Elzenhagen in Poeldijk, kringloopwinkel Re-Sell in 's-Gravenzande, Priva in De Lier, Rik Pepermans Consulting in 's-Gravenzande, World Horti Center/Flavours in Naaldwijk, tuincafé Intratuin in 's-Gravenzande, Van Rijn Vastgoed in Naaldwijk, protestantse gemeente De Regenboogkerk in Honselersdijk, protestantse gemeente De Hoeksteen in Monster, de rooms-katholieke parochie St. Elisabeth in Wateringen en de parochie Heilige Bartholomeus in Poeldijk.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Cultuurweb
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS