Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Westlandse raad wil proef met prikkelarme uren op kermis

Door: Bas Booister

Gepubliceerd op: woensdag 13 juni 2018 11:49

Foto: Dennis van Schie


De gemeenteraad van Westland wil al tijdens de komende feestweken in Westland een proef met prikkelarme uren op de kermis. Hierdoor zouden inwoners die niet goed tegen hard geluid en felle lichten kunnen, toch in de gelegenheid zijn om met plezier de kermis te bezoeken. De organisatie achter de Kermis in 's-Gravenzande heeft tegenover de WOS al aangegeven daar best aan te willen meewerken.

Dergelijke prikkelarme uren op de kermis bestaan al op diverse plaatsen in ons land. Onlangs was dat ook een succes op de kermis in Den Haag. Daarbij heeft de gemeente de kosten op zich genomen. De betrokken bezoekers waren herkenbaar aan een polsbandje.

Het college van B en W moet nu onderzoeken of de kermisexploitanten bereid zijn om met gemeente Westland afspraken te maken over een of meer prikkelarme momenten. De organisatie achter de kermis in 's-Gravenzande heeft al ervaring met prikkelarme momenten op kermissen elders in het land, zo vertelt een woordvoerder tegen de WOS. "In overleg is alles mogelijk. Maar langer dan een uur moet je zoiets niet doen."

De desbetreffende motie, bedacht door Westland Verstandig, kreeg vooraf al de ondersteuning van D66 en de PvdA en ook het CDA omarmde het voorstel direct. De fracties van de VVD en de ChristenUnie-SGP verklaarden zich tegen de proef. Zij vonden dat dit een zaak was van de bedrijfsvoering door de kermisexploitanten. Arij de Bloeme (CU-SGP) stelde, dat er voldoende prikkelarme omgevingen zijn voor degenen die het aangaat. Dat kwam hem op felle kritiek te staan van de raadsleden Van der Giessen en Bogaard (beiden Westland Verstandig) en Spaans (Groen Links), die uit de dagelijkse praktijk weten dat de behoefte er wel degelijk is.


Burgemeester Van Ardenne vond in het geheel geen aanleiding om dit te gaan doen, omdat er volgens haar ook geen signalen zijn dat er in Westland behoefte aan bestaat. Bovendien is het te kortdag. "Misschien dat Den Haag het nog een keer doet. Er is geen urgentie", zo probeerde zij de boot af te houden. De motie werd evenwel toch in stemming gebracht. Uitslag: 33 stemmen voor en 5 tegen (de fracties van VVD en CU-SGP).


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Banner Evides
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS