Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Zorgen om 'exorbitante' stijging afvalkosten in Midden-Delfland

Door: Stefan van der Meer

Gepubliceerd op: woensdag 12 juni 2019 18:08

Foto: Signbiblio


De gemeenteraad van Midden-Delfland maakt zich zorgen over de verhoging van de afvalstoffenheffing. Vanaf 2020 moeten huishoudens mogelijk gemiddeld 50 euro meer gaan betalen, omdat ook voor de gemeente zelf de kosten omhoog gaan. "We zijn de best afval scheidende gemeente in het gebied en als beloning moeten we meer betalen", merkte raadslid Ed Roeling (Mijn Partij) dinsdagavond verbaasd op.

"Ik breng deze boodschap liever ook niet, maar afval is duur", liet wethouder Sonja Smit weten. "Overal gaat de afvalstoffenheffing omhoog." Nu nog betalen eenpersoonshuishoudens in Midden-Delfland 238,56 en meerpersoonshuishoudens 318 euro, maar vanaf 2020 zou dat dus een stuk meer kunnen worden. Dat heeft onder meer te maken met een hogere belasting op verbranding van restafval.

Ook werkt afvalverwerker Avalex, in opdracht van de gemeenten, sinds enige tijd met een nieuwe regeling. Eerder werd uitgegaan van een solidariteitsbeginsel, waarbij de gemeenten op basis van het aantal huishoudens betaalde. Tegenwoordig betaalt elke gemeente voor de 'producten' die worden afgenomen.

VVD-fractievoorzitter Jacob van der Eijk vroeg zich af kan worden gekeken naar het afnemen van minder diensten. "Er is een vrij hoog serviceniveau in Midden-Delfland, zo worden de groene bakken elke week schoongemaakt. Andere gemeenten doen dat niet." Smit liet weten dat collega-wethouder Horlings daarover momenteel in gesprek met Avalex en zo kunnen de kosten mogelijk iets omlaag worden gebracht. "De berekening die nu is gemaakt, is op basis van wat we in 2019 afnemen", zei Smit.

Smit verwacht niet dat de heffing in de loop van de jaren nog veel verder gaat stijgen. Sinds dit jaar wordt in alle kernen van Midden-Delfland opgehaald volgens Het Nieuwe Inzamelen, waarbij nog meer wordt gescheiden. "De tijd van alles maar op één hoop gooien en de volgende generaties zoeken het maar uit is voorbij. Waarmee ik niet voorspel dat de heffing daalt, maar ik verwacht dat we die exorbitante stijging kunnen temperen. Maar we moeten het wel met z’n allen doen."


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Cultuurweb
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS